Eind 2022 sloeg het Didam-arrest in als een bom. Door de uitspraak van de Hoge Raad werd het voor de overheid ineens een stuk lastiger om een pand of stuk grond een-op-een te verkopen. Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor gebiedsontwikkeling.

Wat houdt het Didam-arrest in de kern ook alweer in? De Hoge Raad zet in het arrest een streep door de redenering van de Gelderse gemeente Montferland dat het haar vrij stond om een in Didam gelegen oud gemeentehuis een-op-een te verkopen aan een vastgoedontwikkelaar. Dit terwijl er ook belangstelling was (geweest) van een andere partij.

Volgens de Hoge Raad staat het gelijkheidsbeginsel een een-op-een verkoop van vastgoed in de weg, als er (naar verwachting) meerdere (potentiële) gegadigden voor dat vastgoed zijn. In dat geval moet er in uitgangspunt een selectieprocedure worden doorlopen. Selecteren gaat volgens de Hoge Raad dus boven het maken van een-op-een-afspraken. Zie ook: Dit is wat het Didam-arrest betekent voor de praktijk van gebiedsontwikkeling – Gebiedsontwikkeling.nu

De zaak Nieuwegein

Recent was sprake van een nieuwe zaak in Nieuwegein die in een zekere gelijkenis vertoont met Didam. De zaak Nieuwegein in het kort: in de nieuwbouwwijk Blokhoeve West komt een Aldi, maar voordat die gebouwd kan worden, wilde Aldi alvast een tijdelijke supermarkt openen op gehuurde grond van de gemeente. Die zegde dat toe.

Andere supermarkten maakten bezwaar: zij voelden zich gepasseerd en spraken van voortrekkerij. Een eerste rechter gaf hen gelijk en besloot dat de gemeente, als verhuurder van de grond, ervoor moest zorgen dat de Aldi weer dichtging. En anders? Dan moest de gemeente dwangsommen van dagelijks duizenden euro’s aan de concurrenten van Aldi betalen. Dat bedrag liep aardig in de papieren, en dus sleepte de gemeente toen Aldi voor de rechter. Ondertussen besloot het concern alvast te gaan bouwen en deden klanten vervolgens al gauw boodschappen bij de noodsuper. Inmiddels lijkt deze zaak beslecht en wordt er geschikt waarbij de gemeente  Nieuwegein en Aldi de schikken voor een half miljoen euro en de rekening daarvan samen delen. Zie ook: https://www-rtvutrecht-nl.cdn.ampproject.org/c/s/www.rtvutrecht.nl/amp/nieuws/3538419/einde-aan-supermarktoorlog-in-nieuwegein-gemeente-en-aldi-schikken-met-supermarkten-voor-half-miljoen-euro

Rode draad

In beide zaken betrof het een hoogoplopend geschil tussen gemeentebesturen en een supermarktpartij. Gemeenten en supermarkten kijken onderling heel anders naar supermarktlocaties, maar hebben elkaar wél nodig. Meer inzicht in en verbinding tussen beide ‘werelden’ blijkt noodzakelijk als je kijkt naar ‘Didam’ en ‘Nieuwegein’. Vanuit dat kader organiseert Supermarkt & Ruimte op dinsdag 21 maart a.s. een nieuwe expertmeeting. Sascha Stavenuiter en Matanja Pinto zullen namens DLVP Advocaten een presentatie geven en er is tijdens deze interactieve expertmeeting (25-30 deelnemers) volop ruimte voor vragen en discussie.

Deelnemen aan de expertmeeting

Wil je deelnemen aan deze expertmeeting? Meld je dan aan via onderstaande inschrijflink. Deelname geschiedt op volgorde van aanmelding. Na inschrijving ontvang je een bevestiging per e-mail. Circa een week voor het event ontvangen alle deelnemers per e-mail verdere praktische informatie (deelnemerslijst, routebeschrijving, programma).

Praktische informatie

Datum   21 maart 2023

Tijdstip  14.00 uur (ontvangst vanaf 13.30 uur) tot 17.00 uur (met aansluitend een netwerkborrel)

Locatie  Hotel Houten

Kosten  € 195,- per persoon (excl. BTW). Sponsors en begunstiger nemen kosteloos deel (aantal in overleg).

Inschrijven voor de expertmeeting