Lidl Heyhoefpromenade in Tilburg “mooiste nieuwe supermarkt van Nederland”

Lidl Heyhoefpromenade in Tilburg “mooiste nieuwe supermarkt van Nederland”

De uitverkiezing van “mooiste supermarkt van Nederland” is dit jaar gewonnen door de nieuwe Lidl aan de Heyhoefpromenade in Tilburg. De winnaar werd bekend gemaakt tijdens het Supermarktvastgoedcongres, dat op 9 november jl. voor de zesde keer werd gehouden in Houten. Dit jaarlijkse congres wordt georganiseerd door het platform Supermarkt en Ruim in samenwerking met het magazine Foodpersonality.

Juryrapport

Lidl, Heyhoefpromenade, Tilburg – Mooiste supermarkt van Nederland 2017

Na een lange voorgeschiedenis voor de herontwikkeling van het stadsdeelcentrum in stadsdeel Heyhoef heeft Lidl deze ontwikkeling uiteindelijk in eigen regie uitgevoerd. Een belangrijk voordeel daarbij was dat het mogelijk werd om de perfecte Lidl supermarkt neer te zetten. Er is goed nagedacht over de opzet en detaillering. Veel aandacht is besteed aan integratie met het bestaande winkelcentrum en de entree van de supermarkt sluit ook goed aan bij de overige bewinkeling. Bezoekers kunnen kiezen tussen parkeren op maaiveld of in de parkeerkelder. Deze parkeerkelder is ruim vormgegeven en voelt veilig en overzichtelijk aan. Middels een tapis roulant is de supermarkt snel te bereiken, waarbij de entree op de begane grond overzichtelijk en ruim is.

Deze supermarktontwikkeling voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid. Middels een volledige bedekking met zonnepanelen op het dak wordt er duurzame energie geproduceerd en de CO2-productie wordt geminimaliseerd door een sterke reductie van het energiegebruik. De kolomvrije overspanning betekent dat de indeling flexibel is en verbouwingen in de toekomst eenvoudig zijn en weinig bouwafval produceren. De hoge winkel met veel daglicht geeft als vanzelf een prettige ruimte. De snelladers voor elektrische auto’s, de ruime parkeervakken en veel ruimte voor de voetganger, maakt de garage niet alleen prettig maar ook bestendig voor de toekomst.

De jury is zeer onder de indruk van de verzorgde uitstraling en zichtbaarheid van deze nieuwe Lidl. Deze organisatie heeft hiermee een visitekaartje afgegeven voor nieuwe ontwikkelingen in de komende jaren. Het succes van deze winkel is evident en heeft gezorgd voor een grotere bezoekersstroom naar dit deel van het winkelcentrum, waar de overige winkeliers van kunnen profiteren.

Nominaties

Zeven supermarktlocaties streden om de uitverkiezing “mooiste supermarkt van Nederland”. Uit maar liefst 20 inzendingen namens 9 supermarktformules, had de vakjury eerder zeven locaties genomineerd. Het betreft supermarkten die niet eerder dan 2016 zijn opgeleverd. De zeven genomineerde supermarkten zijn geselecteerd op basis van uitgebreid locatiebezoek en beoordelingen aan de hand van 50 criteria.

De genomineerden waren (in willekeurige volgorde):

  • Albert Heijn, Stadionplein, Amsterdam
  • Jumbo, Hanzewijk, Kampen
  • Deen, IJburg, Amsterdam
  • Dekamarkt, Vlijtseweg, Apeldoorn
  • Albert Heijn, Zandvoort
  • Hoogvliet, Cadenza, Zoetermeer
  • Lidl, Heyhoefpromenade, Tilburg

De uitverkiezing heeft als doel om de aandacht voor architectuur en vormgeving bij de ontwikkeling van supermarktvastgoed te vergroten. De vakjury bestond uit Aart Jan van Duren (Bureau Stedelijke Planning, voorzitter), Peter ter Hark (Retail Prospect), Gertjan Slob (Locatus), Jeroen Verwaaijen (Strabo), Jacqueline van Koningsbrugge (Bridge Vastgoed) en Kees van Hoek (Van Hoek Spuybroek Architecten)