Albert Heijn Warmenhuizen: mooiste nieuwe supermarkt van Nederland

Albert Heijn Warmenhuizen: mooiste nieuwe supermarkt van Nederland

De uitverkiezing van “mooiste supermarkt van Nederland” is dit jaar gewonnen door de Albert Heijn aan het Theresiaplein in Warmenhuizen. De winnaar werd bekend gemaakt tijdens het Supermarktvastgoedcongres, dat vandaag voor de vijfde keer werd gehouden in Nieuwegein. Dit congres wordt georganiseerd door het platform Supermarkt en Ruimte in samenwerking met het magazine Foodpersonality.

Juryrapport

Albert Heijn, Warmenhuizen – Mooiste supermarkt van Nederland 2016

De jury is onder de indruk van de herontwikkeling die hier in het dorpshart van Warmenhuizen is gerealiseerd. Met veel aandacht en respect voor de monumentale waarde van de omgeving is in Warmenhuizen een harmonieus centrumplan door Breddels Architecten ontwikkeld met de supermarkt als kloppend hart van het dorp. De jury constateert dan ook dat het zeer goed is gelukt om vorm en functie hand in hand te laten gaan; de exploitatie van de supermarkt wordt op de juiste wijze ondersteund door de gekozen vormgeving van de supermarkt.

In een zorgvuldig gekozen traject en met de nodige overtuigingskracht, is op een unieke manier samengewerkt tussen ondernemer als ontwikkelende partij en alle betrokken stakeholders. De traditionele lintbebouwing in de Dorpsstraat is prima in tact gebleven en heeft functioneel aan kracht gewonnen. De jury waardeert de gekozen materialisering en hergebruik van het monumentale voorgebouw van de Theresiaschool. Daardoor is het gelukt om een nieuwbouwproject te doen lijken alsof het al jarenlang onderdeel is van het dorpshart. Deze ontwikkeling in Warmenhuizen is een mooi voorbeeld van een zeer goede samenwerking tussen stakeholders en ondernemer. Dit heeft geleid tot een bijzonder fraai resultaat dat ten goede komt aan het lokale ondernemersklimaat en de leefbaarheid van het dorp.

Bekijk het filmpje op TVNH over de reacties op de uitverkiezing.

Nominaties

Zes supermarktlocaties streden om de uitverkiezing “mooiste supermarkt van Nederland”. Uit maar liefst 18 inzendingen namens 7 supermarktformules, had de vakjury eerder zes locaties genomineerd. Het betreft supermarkten die niet eerder dan 2015 zijn opgeleverd. De zes genomineerde supermarkten zijn geselecteerd op basis van uitgebreid locatiebezoek en beoordelingen aan de hand van 50 criteria.

De genomineerden waren (in willekeurige volgorde):

  • Albert Heijn, Warmenhuizen
  • Jumbo, Bergschenhoek
  • Deen, Beverhof, Beverwijk
  • Vomar, Cruquiuskade, Amsterdam
  • Albert Heijn, Almere-Poort
  • Plus, Scharendijke

De uitverkiezing heeft als doel om de aandacht voor architectuur en vormgeving bij de ontwikkeling van supermarktvastgoed te vergroten. De vakjury bestond uit Aart Jan van Duren (Bureau Stedelijke Planning, voorzitter), Peter ter Hark (Retail Prospect), Gertjan Slob (Locatus), Jeroen Verwaaijen (Strabo), Jacqueline van Koningsbrugge (Bridge Vastgoed) en Kees van Hoek (Van Hoek Spuybroek Architecten).