Albert Heijn in Huissen “mooiste supermarkt van Nederland”

Albert Heijn in Huissen “mooiste supermarkt van Nederland”

De uitverkiezing van “mooiste supermarkt van Nederland” is dit jaar gewonnen door de nieuwe Albert Heijn aan de Langestraat in Huissen. Het betreft hier een ontwikkeling van Albert Heijn-franchisenemer Hans Geveling. Architect is Daan Josee van Kristinsson Architecten. De winnaar werd bekend gemaakt tijdens het Supermarktvastgoedcongres, dat voor de zevende keer werd gehouden in Oostzaan. Dit jaarlijkse congres wordt georganiseerd door het platform Supermarkt en Ruimte in samenwerking met het magazine Foodpersonality.

Juryrapport

In Huissen is men trots een stad te zijn. Tegelijk heeft het de kwaliteiten van een dorp met de kleine schaal en de gemoedelijkheid. De Albert Heijn combineert deze twee kenmerken op een voortreffelijke wijze. Enerzijds heeft het stadse allure met de grootse en lichte hal opgebouwd uit glas en gemetselde trapgevels. Anderzijds sluit het perfect aan op de kleinschalige ritmiek van de gevels in de winkelstraat en het smalle straatprofiel voor de fietser en voetganger. Het is knap hoe deze grootschalige supermarkt -na een ontwikkelingsperiode van 25 jaar- is ingepast in de kleine schaal van het centrum. Daarbij is het prijzenswaardig hoe er nadrukkelijk voor gekozen is om de winkel niet te camoufleren met bovenwoningen en dagwinkels wat ten koste zou gaan van de functionaliteit. De architect is erin geslaagd om vakkundig schaal, gevelritmiek en materiaalgebruik te gebruiken om de winkel architectonisch en stedenbouwkundig in te passen. Er is geen concessie gedaan aan de functionaliteit van de winkel door slim gebruik te maken van de ligging aan de dijk. Hierdoor kon er niet alleen een ruime winkel gemaakt worden, maar werd het dak ook makkelijk bereikbaar voor de autoklant. Dat bouwen in de dijk grote technische problemen gaf, vormde geen beletsel om de logistieke knoop van bevoorrading en verschillende klantenstromen vanzelfsprekend op te lossen. Visie, moed en doorzettingsvermogen resulteren in een prachtige winkel die laat zien dat een grootschalige winkel absoluut mogelijk is in een kleinschalige omgeving. Voor zowel de regiobezoeker als de klanten uit de directe omgeving is deze Albert Heijn goed bereikbaar. Autoklanten parkeren hun auto op het dak en fietsklanten vinden voldoende plaatsen nabij de ingang. Veel aandacht is besteed aan de duurzaamheid en laag energiegebruik.

De jury is van mening dat de Albert Heijn-ondernemer in Huissen ondanks een zeer complexe en langdurige ontwikkelingsfase, een welhaast ideale supermarkt neer heeft kunnen zetten die zowel voor de regiobezoeker, het winkelend publiek als de binnenstadsbewoners een belangrijke functie vervult. Het omzetsucces is daar een resultante van.

Nominaties

Zeven supermarktlocaties streden om de uitverkiezing “mooiste supermarkt van Nederland”. Uit maar liefst 21 inzendingen namens 9 supermarktformules, had de vakjury eerder zeven locaties genomineerd. Het betreft supermarkten die niet eerder dan 2017 zijn opgeleverd. De zeven genomineerde supermarkten zijn geselecteerd op basis van uitgebreid locatiebezoek en beoordelingen aan de hand van 50 criteria.

De genomineerden waren (in willekeurige volgorde):

  • Albert Heijn, Langestraat, Huissen;
  • Jumbo, Brusselplein, Utrecht – Leidsche Rijn;
  • Deen, Warande, Lelystad;
  • Plus, Adam van Vianenstraat, Schoonhoven;
  • Hoogvliet, Badhuisstraat, Scheveningen;
  • Hoogvliet, Parallelweg, Woudenberg;
  • Lidl, Slaak, Rotterdam.

De uitverkiezing heeft als doel om de aandacht voor architectuur en vormgeving bij de ontwikkeling van supermarktvastgoed te vergroten. De vakjury bestond uit Aart Jan van Duren (Bureau Stedelijke Planning, voorzitter), Peter ter Hark (Retail Prospect), Gertjan Slob (Locatus), Jeroen Verwaaijen (Strabo), Jacqueline van Koningsbrugge (Bridge Vastgoed) en Kees van Hoek (Kees van Hoek Architect).